Јубилеј 2000-2020

Објављено: 
30.07.2020

              05.07.2020. године, у културној станици Еђшег обележен је јубилеј – 20 година постојања и рада Савеза књижевника у отаџбини и расејању – СКОР. Представљен је рад Савеза од самог почетка до данашњих дана, уз пропратни видео који је речима подарио животност, а најзалужнијим члановима додељене су плакете и захвалнице. Оно што ће остати као наслеђе јесте библиографија Савеза специјално креирана за овај јубилеј , и за коју аутор и председник СКОР-а Милош Б. Иветић каже да је „попут малог историјског подсетника“. Ја бих додала да је и вредно наслеђе и својеврсна есенција постојања и рада СКОР-а. Обележавање јубулеја било је у оквирима и са ограничењима које је наметнула тренутна ситуација.

           Ових дана сведоци смо великог изазова који је стављен не само пред нас већ и пред цео свет. Можда је то управо требало да се деси, како бисмо сви мало застали, одбацили оно што је око нас, и вратили се себи. Можда је управо сада време када треба да погледамо шта смо до сада урадили, где се тренутно налазимо, и који су нам планови за будућност.

          Када је у питању најактивније удружење књижевника у Новом Саду СКОР, 20 протеклих година биле су веома плодне. О томе сведоче многобројни чланови Савеза који су били или су то још увек. Успешни књижевници потекли из СКОР-а, а сада чланови многобројних савеза и удружења Новог Сада, Војводине, Србија, али и ван граница наше земље. Њихови радови заступљени су у плејади зборника и антологија у организацији Савеза, а многи од њих су и издавање својих дела поверили издавачкој делатности овог удружења. Лепоту писане речи и језика нашег народа ширили су путем разних културних манифестација и књижевних вечери, а врхунац представљања одигравао се на традиционалној међународној колонији Панонски бисери. Ове године она није одржана, због познатих околности.

          Где смо данас? Ништа не може спречити нити ограничити ум уметника и његову креативност. Наставили смо и даље да стварамо и ослонили се мало више на модерне технологије. Представљања су се наставила путем видео и аудио записа, online песничких маратона, електронских конкурса и интернет промоција. Морам посебно истаћи рад чланице суботичког огранка СКОР-а Дијане Ухерек Стевановић, која је својим несебичним залагањем омогућила да се дела многобројних чланова Савеза нађу у међународним електронским књижевним часописима, на интернет презентацијама, блоговима, и друштвеним мрежама.

            У овом нашем дубоком понирању у суштину постојања остаје нам још само размишљање о будућности. Циљ нам је јубилеј  и обележавање 25 година постојања. Он ће обухватити све оно што смо планирали, а нисмо успели остварити за овај јубилеј, обогаћено за искуство нових пет година креативног и активног рада, нових чланова, публикација и међународне сарадње.

Оставићу вас сада са вашим мислима. Искористите ово време искушења  да пронађете себе, схватите шта желите у животу и зграбите нове прилике.

Завршила бих своје излагање честитком заменика председника Милорада Куљића, која ће вас уз ФОТОГРАФИЈЕ и ВИДЕО још једном спровести кроз јубилеј  СКОР-а.

Данијела Милосављевић

Urednik sajta

 

ЧЕСТИТКА ЗАМЕНИКА ПРЕДСЕДНИКА ЈУБИЛАРНОГ СКОР РОЂЕНДАНА

Велики и мали јубилеј

СКОР је настао иницијативом књижевника, жељних да створе организацију, једнако достуних активности врхунским књижевницима, али и оним ствараоцима просечних домета, чији рад велика удружења запостављају, занемарујући чињеницу да је сваки плод душе Божија творба, вредна изопштавања.
Сви расејани шаром земним, а једнојезични, могли су наћи своје уточиште у новонасталом Савезу, неспутаном класама националних етикета, и спремном да на сваки изражај душе, душом затрепери.
Разгранао се Савез у девет огранака, девет гњезда, из чијег су удомљења литерарна крила смело раширили бројни, данас врхунски афирмисани, књижевници.
Чланови СКОР -а су, својим вишегодишњим, редовним стихопојем, Тетрон СПЕНС -а учинили својим храмом, узносних стиховно музичких молитви, у коме је постало престижно стати пред микрофоне.
Расчуле су се и промоције књижевних дела чланова СКОР -а, у амбијенту позорнице, крај зелене оазе, којима наши песници уступају половину свога термина, а неретко се овде, промоције врше и нашим симпатизерима, из земље и иностранства, за надокнаду братског загрљаја и, укрепљеног пријатељства.
„Панонски бисери“, којима је Савез књижевно сљубио две стране свога Града, циркулишући након свечане СПЕНС академије, по антрополошким културним сценама, сремске и бачке стране Новог Сада, легендарна су позивница окупљању књижевника читавог Балкана и, културне дијаспоре.
Чак ни прекоокеанске дистанце нашим бисерницима нису препрека да, ускладивши своје слободне дане са термином Панонских бисера, удену свој литерарни вез у нашу бисерну огрлицу, коју крунише саборна књига, сваке године посвећена другом великану књижевног стваралаштва.
Два јубилеја нашег Савеза су се сусрела у овој години: Две деценије рада од оснивања и, једна деценија рада, са седиштем у Новом Саду.
Наш СКОР је своју дужину трајања у времену, и без ових формалних временских протока, урезао у стену „Јединственог мисленог поља“, како је наш Никола Тесла крстио онај исконски Свеум, који су наши прапреци поштовали и познавали, но ипак јубилеје славимо и бележимо, јер иако смо духовне литерате, и људи смо међу људима, чијем се вредновању морамо приклонити.
Мали, деценијски јубилеј, битисања у Новом Саду, има и свој прагматични значај, јер нас тим формалним условом, уводи поново у репрезентативна удружења, којима политички нивои културе лакше опредељују средства, чије поседовање отвара низ могућности, нових узноснијих домета.
Подршка оваквог карактера је добијена од Градске управе за културу, коју је потписао градски министар Далибор Рожић, за прошлогодишње Панонске бисере, а одобрена су средства и за овогодишње којима, од традиционалног мајског термина, одлажемо реализацију, која ће нам ускоро, верујем, бити и могућа.
Вредно је истаћи импозантно издаваштво Савеза, иако му је ово секундарна делатност.
Објављивани су бројни романи, збирке песама, зборници СКОР манифестација, а речи изопштења, о овим делима, су најчешће писали аутори Савеза, врло честито, тако да се размишља о једној књизи, свих ових књижевних рецензија и приказа, које су сачинили чланови СКОР -а.
Озвездала дела наших чланова, крајем године крунишу рад Савеза, а по конкурсу затвореног типа, слажући се у дуги низ зборника: „Сазвежђа“, који прати и наш годишњи билтен, који отискује трагове душа наших, на хартију страница „Трагова душе“, осликавајући најлепше СКОР активности, током минуле године.
Давно је Савез, као најпродорније медијско средство препознао и, у свој рад увео, савремене трендове електронског промовисања рада, простирући бајтове путем: свога сајта; своје странице; своје директне Фејсбук групе, као и путем пар пријатељских фејсбук група или сопственог Јутјуб налога.
Србијом се разиграло коло СКОР огранака: Нови Сад, Београд, Ниш, Врање, Смедерево, Лесковац, Параћин, Смедеревска Паланка и Суботица.
Ово наше Коло шири руке да збратими сва честита срца, која плетеницу речи плету, па смо отворени за сарадњу са другим књижевним и уметничким удружењима.
Знатан део, од наших четиристо чланова, здружени су и у друге књижевне савезе, друштва и удружења, али се увек радо одазивају позивима, свог првог, СКОР јата.
Зовемо и Вас да будете део наших, у СКОР - поетски сноп, увезаних, литерарних душа.

Стари Лединци,
02.07.2020. Милорад Мишо Куљић.