Jubileј 2000-2020

Objavljeno: 
30.07.2020

           

          05.07.2020. godine, u kulturnoj stanici Eđšeg obeležen je jubilej – 20 godina postojanja i rada Saveza književnika u otadžbini i rasejanju – SKOR. Predstavljen je rad Saveza od samog početka do današnjih dana, uz propratni video koji je rečima podario životnost, a najzalužnijim članovima dodeljene su plakete i zahvalnice. Ono što će ostati kao nasleđe jeste bibliografija Saveza specijalno kreirana za ovaj jubilej , i za koju autor i predsednik SKOR-a Miloš B. Ivetić kaže da je „poput malog istorijskog podsetnika“. Ja bih dodala da je i vredno nasleđe i svojevrsna esencija postojanja i rada SKOR-a. Obeležavanje jubuleja bilo je u okvirima i sa ograničenjima koje je nametnula trenutna situacija.

          Ovih dana svedoci smo velikog izazova koji je stavljen ne samo pred nas već i pred ceo svet. Možda je to upravo trebalo da se desi, kako bismo svi malo zastali, odbacili ono što je oko nas, i vratili se sebi. Možda je upravo sada vreme kada treba da pogledamo šta smo do sada uradili, gde se trenutno nalazimo, i koji su nam planovi za budućnost.

          Kada je u pitanju najaktivnije udruženje književnika u Novom Sadu SKOR, 20 proteklih godina bile su veoma plodne. O tome svedoče mnogobrojni članovi Saveza koji su bili ili su to još uvek. Uspešni književnici potekli iz SKOR-a, a sada članovi mnogobrojnih saveza i udruženja Novog Sada, Vojvodine, Srbija, ali i van granica naše zemlje. Njihovi radovi zastupljeni su u plejadi zbornika i antologija u organizaciji Saveza, a mnogi od njih su i izdavanje svojih dela poverili izdavačkoj delatnosti ovog udruženja. Lepotu pisane reči i jezika našeg naroda širili su putem raznih kulturnih manifestacija i književnih večeri, a vrhunac predstavljanja odigravao se na tradicionalnoj međunarodnoj koloniji Panonski biseri. Ove godine ona nije održana, zbog poznatih okolnosti.

          Gde smo danas? Ništa ne može sprečiti niti ograničiti um umetnika i njegovu kreativnost. Nastavili smo i dalje da stvaramo i oslonili se malo više na moderne tehnologije. Predstavljanja su se nastavila putem video i audio zapisa, online pesničkih maratona, elektronskih konkursa i internet promocija. Moram posebno istaći rad članice subotičkog ogranka SKOR-a Dijane Uherek Stevanović, koja je svojim nesebičnim zalaganjem omogućila da se dela mnogobrojnih članova Saveza nađu u međunarodnim elektronskim književnim časopisima, na internet prezentacijama, blogovima, i društvenim mrežama.

          U ovom našem dubokom poniranju u suštinu postojanja ostaje nam još samo razmišljanje o budućnosti. Cilj nam je jubilej  i obeležavanje 25 godina postojanja. On će obuhvatiti sve ono što smo planirali, a nismo uspeli ostvariti za ovaj jubilej, obogaćeno za iskustvo novih pet godina kreativnog i aktivnog rada, novih članova, publikacija i međunarodne saradnje.

Ostaviću vas sada sa vašim mislima. Iskoristite ovo vreme iskušenja  da pronađete sebe, shvatite šta želite u životu i zgrabite nove prilike. 

 

Završila bih svoje izlaganje čestitkom zamenika predsednika Milorada Kuljića, koja će vas uz FOTOGRAFIJE i VIDEO još jednom sprovesti kroz jubilej  SKOR-a.

 

Danijela Milosavljević

Urednik sajta

 

ČESTITKA ZAMENIKA PREDSEDNIKA JUBILARNOG SKOR ROĐENDANA

Veliki i mali jubilej

SKOR je nastao inicijativom književnika, željnih da stvore organizaciju, jednako dostunih aktivnosti vrhunskim književnicima, ali i onim stvaraocima prosečnih dometa, čiji rad velika udruženja zapostavljaju, zanemarujući činjenicu da je svaki plod duše Božija tvorba, vredna izopštavanja.

Svi rasejani šarom zemnim, a jednojezični, mogli su naći svoje utočište u novonastalom Savezu, nesputanom klasama nacionalnih etiketa, i spremnom da na svaki izražaj duše, dušom zatreperi.

Razgranao se Savez u devet ogranaka, devet gnjezda, iz čijeg su udomljenja literarna krila smelo raširili brojni, danas vrhunski afirmisani, književnici.

Članovi SKOR -a su, svojim višegodišnjim, redovnim stihopojem, Tetron SPENS -a učinili svojim hramom, uznosnih stihovno muzičkih molitvi, u kome je postalo prestižno stati pred mikrofone.

Rasčule su se i promocije književnih dela članova SKOR -a, u ambijentu pozornice, kraj zelene oaze, kojima naši pesnici ustupaju polovinu svoga termina, a neretko se ovde, promocije vrše i našim simpatizerima, iz zemlje i inostranstva, za nadoknadu bratskog zagrljaja i, ukrepljenog prijateljstva.

„Panonski biseri“, kojima je Savez književno sljubio dve strane svoga Grada, cirkulišući nakon svečane SPENS akademije, po antropološkim kulturnim scenama, sremske i bačke strane Novog Sada, legendarna su pozivnica okupljanju književnika čitavog Balkana i, kulturne dijaspore.

Čak ni prekookeanske distance našim bisernicima nisu prepreka da, uskladivši svoje slobodne dane sa terminom Panonskih bisera, udenu svoj literarni vez u našu bisernu ogrlicu, koju kruniše saborna knjiga, svake godine posvećena drugom velikanu književnog stvaralaštva.

Dva jubileja našeg Saveza su se susrela u ovoj godini: Dve decenije rada od osnivanja i, jedna decenija rada, sa sedištem u Novom Sadu.

Naš SKOR je svoju dužinu trajanja u vremenu, i bez ovih formalnih vremenskih protoka, urezao u stenu „Jedinstvenog mislenog polja“, kako je naš Nikola Tesla krstio onaj iskonski Sveum, koji su naši prapreci poštovali i poznavali, no ipak jubileje slavimo i beležimo, jer iako smo duhovne literate, i ljudi smo među ljudima, čijem se vrednovanju moramo prikloniti.

Mali, decenijski jubilej, bitisanja u Novom Sadu, ima i svoj pragmatični značaj, jer nas tim formalnim uslovom, uvodi ponovo u reprezentativna udruženja, kojima politički nivoi kulture lakše opredeljuju sredstva, čije posedovanje otvara niz mogućnosti, novih uznosnijih dometa.

Podrška ovakvog karaktera je dobijena od Gradske uprave za kulturu, koju je potpisao gradski ministar Dalibor Rožić, za prošlogodišnje Panonske bisere, a odobrena su sredstva i za ovogodišnje kojima, od tradicionalnog majskog termina, odlažemo realizaciju, koja će nam uskoro, verujem, biti i moguća.

Vredno je istaći impozantno izdavaštvo Saveza, iako mu je ovo sekundarna delatnost.

Objavljivani su brojni romani, zbirke pesama, zbornici SKOR manifestacija, a reči izopštenja, o ovim delima, su najčešće pisali autori Saveza, vrlo čestito, tako da se razmišlja o jednoj knjizi, svih ovih književnih recenzija i prikaza, koje su sačinili članovi SKOR -a.

Ozvezdala dela naših članova, krajem godine krunišu rad Saveza, a po konkursu zatvorenog tipa, slažući se u dugi niz zbornika: „Sazvežđa“, koji prati i naš godišnji bilten, koji otiskuje tragove duša naših, na hartiju stranica „Tragova duše“, oslikavajući najlepše SKOR aktivnosti, tokom minule godine.

Davno je Savez, kao najprodornije medijsko sredstvo prepoznao i, u svoj rad uveo, savremene trendove elektronskog promovisanja rada, prostirući bajtove putem: svoga sajta; svoje stranice; svoje direktne Fejsbuk grupe, kao i putem par prijateljskih fejsbuk grupa ili sopstvenog Jutjub naloga.

Srbijom se razigralo kolo SKOR ogranaka: Novi Sad, Beograd, Niš, Vranje, Smederevo, Leskovac, Paraćin, Smederevska Palanka i Subotica.

Ovo naše Kolo širi ruke da zbratimi sva čestita srca, koja pletenicu reči pletu, pa smo otvoreni za saradnju sa drugim književnim i umetničkim udruženjima.

Znatan deo, od naših četiristo članova, združeni su i u druge književne saveze, društva i udruženja, ali se uvek rado odazivaju pozivima, svog prvog, SKOR jata.

Zovemo i Vas da budete deo naših, u SKOR - poetski snop, uvezanih, literarnih duša.

Stari Ledinci,

02.07.2020. Milorad Mišo Kuljić.