Јубилеј

Објављено: 
12.04.2020

 

5.априла навршило се двадесет година од постанка Савеза у отаџбини и расејању – СКОР. У то име, председник Савеза Милош Иветић упутио је следеће речи:  

 

Драги пријатељи, дозволите да вас поздравим испред Председништва Савеза, као и у своје лично име, и да вам честитам јубиларни Дан Савеза. Наиме, данас 5. априла, као и претходних година, обележава са Дан Савеза, с тим да је ове године то 20. по реду. За те две деценије, Савез је имао успоне и падове, али увек је, мање или више, растао и напредовао. Данас, 20 година после, имамо скоро 500 чланова и још 70 у категорији Пријатеља Савеза.
Да се подсетимо да је Савез основан у Београду 2000.године, а да је од 2011. централа пресељена у Нови Сад. Огранци су се широм земље и расејања отварали, али на жалост и гасили, а према правним прописима Савеза, тако да данас осим Новог Сада имамо још осам активних огранака.
Све је почело на основу визије, идеје госпође Вере Александрић која посвети свој живот афирмацији Савеза, а да цитирам Швами Вивикенанду: Узми једну идеју. Учини је својим животом – мисли и њој, сањај је, живи ту идеју. Пусти да мозак, мишићи, нерви, сваки део свог тела буде пун те идеје и пусти све друге идеје на миру. То је пут ка успеху. Драга Вера, хвала ти на твојим сновима и идејама. Хвала ти за овај наш заједнички јубилеј и успех.
За те две деценије, многи су чланови дали немерљив допринос у остваривању програмских циљева Савеза, а данас, на јубилеј, ред је да их се сетимо и на скроман начин одужимо. Ништа није немогуће за онога ко има вољу покушати – рече славни Александраг Велики, а доста је чланова у Савезу, који не само да су покушали, већ су и успели, а Тајна успеха у животу није да човек ради онио што воли, већ да воли оно што ради.- како рече Винстон Черчил. Ми, данас, управо желимо да се присетимо и захвалимо тим члановима који су открили своју и нашу тајну успеха.
Наиме, 29.фебруара на Скупштини Савеза формиран је Организациони одбор за обележавање јубилеја, са основним задатком да се детаљно анализира дводеценијски рад и најзаслужније наградимо.
Почетна тачка сваког успеха је жеља- рече Наполеон Хил. Сваки почетак је тежак, па и нашег Савеза, те је Организациони одбор са посебном пажњом анализирао рад прве деценије постојања, како не би смо заборавили управо оне који су ударили темеље, данас заиста еминентне организације на пољу културе, а посебно књижевности. Такође, нису заборављени ни они који нису више са нама, али ће увек остати у нашим срцима, у нашим сећањима, у својим радовима и у нашим зборницима.
С тим у вези, иде предлог Организационог одбора да се награде најзаслужнији и најактивнији чланови. Поводом јубилеја, ове године биће по први пут додељене и јубиларјне награде, и то: Јубиларна златна плакета и Јубиларна сребрна плакета. Велику помоћ у раду Одбора при доношењу предлога имао је у библиографији Савеза која је у припреми и која ће ове године бити објављена, где је обухваћено скоро 3000 библиографских јединица, од првог дана постојања, па до данашњег јубиларног.
Завршио бих у духу још једног великог умника, Марка Твена: Двдесет година од сада бићемо више разочарани стварима које нисмо урадили, него онима које јесмо! Ипак, то је добро, јер остварење визије је пропорционално сразмерно циљу и уложеној енергији, што је циљ тежи, уложена енергија за остварење је такође већа. Што је циљ недостижнији то је сласт успеха слађа када се оствари.
Још јеном, искрене честитке свим члановима Савеза уз искрену захвалност свима који су допринели остварењу визије Савеза. Останите ми у здрављу, а када ова пошаст прође, следи званично обележавње и прослава јубилеја!

Председник Савеза
Милош Б. Иветић