Фестивал поезије „ПРИЈАТЕЉСТВО - ДРУЖБА“ - Санкт Петербургу, Русији

Објављено: 
19.06.2023

Дана 17. и 18. јуна 2023. године одржан је у Руско – Српски фестивал поезије под називом „ПРИЈАТЕЉСТВО - ДРУЖБА“ у Санкт Петербургу у Русији.

 

На овом фестивалу представљено је 50 песника Савеза књижевника у отаџбини и расејању - СКОР из Србије и 53 учесника руских савремених писаца Руског омладинског савеза писаца „СМЕ“ из Санкт Петербурга, Русије. Представљање наших песника било је у изведби Наталије Пекарж, преводиоца и препева наших песама.

 

Повод за одржавање овог фестивала поезије је објављивање заједничког двојезичног зборника, као уникатног пројекта значајаног за руску и српску књижевност који је успешно реализован између два међународна књижевна удружења. Разноликост дела и песника сигурно неће оставити равнодушним ниједног читаоца или критичара.

 

Разматра се могућност од стране Руског омладинског савеза писаца „СМЕ“ и Санктпетербуршког државног универзитета да ова збирка буде кандидован за најуспешнију збирку песама у Русији. Настала на основу сарадње и огромног залагања два међународна удружења писаца сматра се јединственом тј. уникатном.

 

Овим пројектом остављено је још једно сведочанство будућим покољењима у овим двема земљама, и створена јединствена основа за историјску архивску грађу везану за   савремену српску и руску књижевност.

 

Савез књижевника у отаџбини и расејању - СКОР се захваљује руководиоцима Руског омладинског савеза писаца „СМЕ“ из Санкт Петербурга.

Посебна захвалност, са обе стране, за успешну сарадњу и неисцрпну енергију да овај значајни пројекат успешно приведу крају упућена је председнику Александру Кабишеву, председнику Милошу Иветићу и Марији Јотић председници нишког огранка.