Новосадска књижевна сазвежђа 2022

Објављено: 
25.10.2022

22. октобра у великој сали Културног центра Новог Сада представљени су радови чланова СКОР-а заступљених у зборнику „Сазвежђа 22.“

 

Као и до ових година, манифестацију је подржао Град Нови Сад, односно Градска управа за културу, што је својеврсно признање Савезу за свој рад и постигнућа у области уметности и културе.

 

Манифестацију је отворио председника СКОР-а Милош Иветић. Наводимео део његових уводних речи.

 

„Даме и господо, уважене колеге, драги гости,

Велико ми је задовољство што могу данас да вас поздрав испред Савеза књижевника у отаџбини расејању, као организатора ове манифестације али и у своје лично име. То задовољство посебно проистиче из чињенице да испред себе имам овако велики број уважених уметника и гостију, којима пут и километри; време и место нису били препрека да дођу данас у новосадски храм културе, учествују или подрже реализацију једне међународне уметничке манифестације. Кажем, међународне јер она то и јесте, јер су у зборнику заступљени аутори од Немачке до Македоније; од Тајланда до Швајцарске и Француске; од Црне Горе и Републике Српске до Хрватске. Неки од њих су данас са нама, попут Дане Додић која је Париз, град светлости  данас заменила српском Атином. Градове из којих су данас дошли заступљени аутори и гости су толико бројни да не бих сада да их набрајам.

 

Посебно бих поздравио госпођу Гроздану Лучић Лалић, генералну секретарку Удружења књижевника Србије, која је данас са нама и тиме дала до значаја овој манифестацији на културној сцени Србије....“

 

Након уводног говора, послушајмо и део предговора за зборник „Сазвежђа 22“ ауторке Дине Заварко.

 

„Отварањем корица овог зборника заћи ћете у двадесет друго поетско Сазвежђе у коме је више од стотину стилских посебности, исто толико различитих живота и настојања да се у њих проникне срцем или умом или и једним и другим.

Иако је сваки од аутора заиста сазвежђе за себе, кроз сва дела могуће је провући златну нит емоција. Оне нагоне писца да се лати пера и крене у одисеју стварања из које се увек врати исцрпљен, промењен и запитан. У делу се, попут бисера у шкољци, скрије ствараочева идеја:

Плутајући облаци живота дају ми смирај./ Тражим одговор у неиспијеној чаши живота.

У царству снова проналазим наду за нови дан.

Живот је писцима непресушна инспирација. По њему роваре или му нежно разгрћу слојеве тражећи притом начин да не поклекну пред оним што открију:

То сам ја./ Светлост ме обасјава./ У распршеним облацима/ обухватим своју дугу, своју несавладиву боју...“

Манифестација је настављена и искусно и инспиративно вођена од стране Дане Радуловић. Књижевници су говорили своја дела, а за музичка интермеца били су задужени: КИЦ „Младост“ из Будисаве, вокална група „Божури“ и Драган Вучковић – гитара.

 

Може се рећи да је још једно Новосадско књижевно сазвежђе протекло у свечаној атмосфери.

 

За сам крај, али не и мање важно, треба споменути оне који су заслужни за обликовање овогодишњег зборника.

Уређивачки одбор су сачињавали професорица Дина Заварко и председник СКОР-а Милош Иветић. За свеукупан изглед, корице, идеју и дизајн заслужна је Драгица Ждралић. Допринос у прикупљању радова и обједињавању на нивоу огранака дали су: Чедна Лукић Радиновић – Београд, Јасмин Адемовић – Суботица, Драгољуб Јанојлић – Смедеревска Паланка, Марија Јотић – Ниш, Ана Митић Стошић – Врање и Радмила Милојевић – Параћин.

 

Фотографије са манифестације можете погледати ОВДЕ