Дан Савеза 2021

Објављено: 
05.04.2021

04. априла 2021. године обележен је Дан Савеза књижевника у отаџбини и расејању, уз поштовање свих прописаниих мера у условима пандемије. Сумирани су резултати у протеклих годину дана, и одато признање свим награђеним и похваљеним члановима Савеза и организацијама, који су остварили значајне резултате у области књижевности, или допринели популаризацији рада Савеза.

     Пехар за најуспешније ове године припао је најмлађем и најактивнијем огранку из Суботице. Честитамо им на томе, као и на ентузијазму који су  показали у ширењу лепоте писане речи, и у овим искушавајућим временима за човечанство.

     Заслужним члановима сертификати су послати поштом, а на свечаности је уручено најпрестижније признање – Златна повеља, која од ове године носи назив Вере Александрић, у част оснивача, мецене и назаслужнијег члана Савеза, који више није са нама. 

Навешћемо имена чланова који су добили Златну повељу Вера Александрић:
Бранка Тирнанић
Данијела Милосављевић
Фијат Љиљана 
Милосав Петровић
Милош Б Иветић
Мирко Стикић
Славица Агић
Чедна Радиновић Лалић    

Представљање завршавамо  инспиративним текстом Мирка стикића, који се захвалио Савезу у име свих награђених. 

Поштоване колегинице и колеге, драги пријатељи писци и поштоваоци писане речи,
Имам посебну част да вам се у име данас награђених обратим са пар речи.
     Мислим да делим убеђење свих награђених аутора да нам чини посебно задовољство што со очашћени овим признањима за баш рад. Она ће нам представљати посебан стимуланс, подстрек за даљи књижевни рад, да истрајемо у часној мисији који наш Савез има, ево већ двадесет година,  у доприносу култури нашег народа. То има посебну тежини и значај у данашње време које се чини посебно бременито за писце, и уоште културне посленике.
     Циљеви Савеза заснивају се на окупљању књижевних стваралаца ради подстицања на неговање , развијање и усавршавање и стварању језика, културе и живе речи Српског народа. Својим радом, који је стилски разнолик, аутори СКОР-а на различите начине успешно славе писану реч.
     Надам се да ћемо сви заједно у окриљу СКОР-а наставити трагање за речима којима би најбоље дочарали чаролију књижевности. Да дамо свој допринос да овај и овакав свет, који је често обијен суморним бојама, буде лепше место за живот. Да допринесемо бољитку, да сви заједно докажемо да неукус и некултура нису и не могу однети превагу. Жеља ми је да оживимо неке давно заборављене истине и да лепотом писане речи прекречимо свеопште безнађе и депресију као доминантну енергију.
     О сваком човеку може да се напише роман, о свакој кући може песма да се испева. Гледати шта се дешава и слушати шта људи говоре одувек је била најбоља пишчева лектира. 
     Песник (писац) се рађа, живи и умире али његова дела остају у вечности у којој смрти нема.
     Јна крају, још једно велико хвала Савезу, посебно председнику Милошу Иветићу, на овим признањима.
Мирко Стикић 

Фотографије  са Дана Савеза можете погледати ОВДЕ