ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЗА 2020. ГОДИНУ

Објављено: 
02.03.2021

Као што је актуелна здравствена ситуација обележила читаву протеклу годину, тако је утицала и на културно-уметничке активности Огранака, а самим тим и целог Савеза. Многе активности и многи планови су обустављени, одложени или пак отказани услед опште ситуације, на глобалном нивоу, а због ограничења или забране окупљања.

Због наведене ситуације у свету број културних дешавања у организацији Савеза је драстично мањи него ранијих година. Ипак, Централа у Новом Саду организовала је током године 12 књижевних дешавања, Огранци: Београд, 7; Параћин, 3; Смедерево, 3; Смед. Паланка, 2; Лесковац, 0; Врање, 3; Суботица, 17 и  Ниш 5. Генерално, Савез је током 2020. године организовао 52 културна дешавања у земљи. Даље, остварена је сарадња са бројним удружењима, организацијама и медијима у свим огранцима Савеза.

Сумирајући само достављене извештаје, утврђено је да су чланови Савеза имали 522 учешћа, са још више радова, у различитим зборницима и антологијама у земљи и расејању, као и заступљеност у 48 часописа. Такође, имали су 269 учешћа на различитим књижевним манифестацијама и догађајима. Број учешћа у средствима јавног информисања је ове године био 77. Написане су 33 стручне рецензије и приказа књижевног стварлаштва. Организоване су неколико уметничких, ликовних изложби, као и 23 самосталне ауторске промоције. За учешћа на разним конкурсима, чланови Савеза су освојили 92 прве награде, 26 других и 17 трећих награда. Такође, добитници су још 180 различитих признања, похвала, диплома и захвалница.

            Током 2020. године у чланство је примљено укупно 36 нових чланова, од чега 24 у редовно чланство и 12 у категорији Пријатеља Савеза.

Објављено је укупно 47 књига чланова Савеза (16 наслова где је издавач Савез,  31 наслов другог издавача).

Ентузијазам код чланова Савеза и поред свеукупне светске здраствене кризе -пандемије није недостајао па са разлогом можемо констатовати да је 2020.година била успешна.  Све то није прошло незапажено, те смо и ове године ималу подршку од стране ГУ за културу града Новог Сада при реализацији тродневне 14.Међународне уметничке колоније „Панонски бисери“.

-Ове године прослава Песничке нове године није одржана због епидемије Корона вируса.

-Објављен је 20-ти по реду, јубиларни зборник радова чланова Савеза, под називом Сазвежђа 20. Тема овог зборника је била слободна, а заступљени су аутори из Србије и иностранства. Књига је штампана у тиражу од 150 примерака.

-Девети број Билтена Савеза, под називом Трагови душе је изашао из штампе крајем марта. Билтен садржи 20 страница, а у њему су осим основних и актуелних информација о Савезу, и фотографије појединих чланова Савеза, њихови радови и активности.

-Објављен зборник Светосавски епистолар у оквиру 14.Међународне уметничке колоније Панонски бисери.

-Објављена библиографија Савеза поводом 20 година постојања са тиражом од 100 комада. Аутор Милош Иветић

 

Ово је сумарни приказ активности СКОР-а. Детаљни можете погледати ОВДЕ