Panonski biseri 2019

Objavljeno: 
27.05.2019

Završena je 13. međunarodna umetnička kolonija „Panonski biseri“, ove godine  posvećena Aleksi Šantiću. U skladu sa tim,  izdat je i zbornik pod nazivom „Ostajet ovde“ u kome su zastuplјena 150 autora, simbolično se poklapajući sa obeležavanjem 150 godina od rođenja ovog velikog pesnika.

U okviru tri dana odvijao se raznosvrstan umetnički program. Posetioci manifestacije „Panonski biseri“ su  u petak 24.05.2019. mogli prisustvovati  promociji stvaralaštva književnika Dragana Vilića, Dragice Dobrijević i Milјane Ignjatović Knežević.

Centralna svečanost kolonije, koja se odvijala u amfiteatru Spotrskog poslovnog centra u subotu 25.05.2019., obuhvatila je predstavlјanju zastuplјenih književnika u okviru zbornika, kao i izložbu radova umetnika Ljilјane Fijat, Vesne Robotić i Dragana Simića Belog.

Manifestaciju „Panonski biseri“ je svečano otvorio Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu, čime je potvrđeno da su Gradska uprava za kulturu, odnosno Grad prepoznali ovu manifestaciju kao jednu od vrednih kulturnih dešavanja,  i iz tog razloga pružili podršku u njenom ostvarivanju. 

Finalni dešavanja, pod nazivom „Pohod fruškogorju“, obuhvatala su obilazak kuće-muzeja Jovana Jovanović Zmaja, posetu manastiru „Savinac“ i etno domaćinstvu „Savić“. Obilazak ovih znamenistosti i predah u etno domaćinstvu, pratila su poetska i prozna kazivanja učesnika kolonije

Manifestacija je završena izložbama Rajka Karišića i Dragana Simića Belog, uz  muziku, pesmu i zabavni program koji su organizovani u svečanij sali MZ „Stari Ledinci“.

Fоtоgrаfiје sа mаnifеstаciје mоžеtе pоglеdаti OVDE

Nајаvа mаnifеstаciје VIDEO